Tags    

Categories  Barncyklar Köpa cykel guide

Bästa sättet att lära sig cykla på

Ska ditt barn börja cykla? Funderar du över om ditt barn ska ha stödhjul eller inte? Vad är rätt och vad är bästa sättet att lära sig cykla på?

Svåra frågor utan några riktiga svar. Vissa barn lär sig cykla tidigt, för en del tar det helt enkelt lite längre tid att lära sig cykla.

Balanscykel

Ett sätt som jag tycker är bra att lära sig cykla på är att först börja träna balansen med en balanscykel. En tvåhjulig cykel utan pedaler. Där barnet helt enkelt får sparka sig fram. På detta sättet lär sig barnet snabbare att hålla balansen och styra. När barnet behärskar balanscykeln bra tar det oftast inte lång tid att sedan lära sig cyklar på en vanlig cykel.

tecknat-barn-pa-cykel

Hjälphandtag

Ett annat sätt är att sätta fast ett hjälphandtag bak på cykeln så att en vuxen kan springa efter och hålla i. Det gäller att inte vara för snäll och hålla hårt i handtaget utan gärna släppa lite så barnet får träna på balansen.

Stödhjul

Att lära sig cykla med stödhjul är som att försöka lära sig simma på land. När barnet cyklar med stödhjul lär de sig att “lutar jag så får jag hjälp av hjulen”. Dessutom kan barnet få upp högre hastighet än vad de behärskar. Skarpa svängar, höga asfaltskanter eller gropar kan ställa till problem och det kan gå riktigt illa.

Ta det lugnt

Ta det lugnt. Alla barn lär sig olika fort. Även om barn lär sig cykla själva i 3-4 års åldern så är de inte mogna att ge sig ut själva i trafiken förrän vid 12 års ålder. Det tar tid innan barnen är så pass färdigutvecklade att de kan koncentrera sig, hålla uppsikt och förutse faror som kan uppkomma i trafiken.

Rätt storlek

När ett barn ska lära sig att cykla är det viktigt att cykeln är i rätt storlek. Barnet ska nå ner i marken, detta underlättar både vid start och vid stopp. Det får inte heller vara för långt fram till styret. Barnet måste kunna behålla båda händerna på styret även vid skarpa svängar. Att det sedan är en säker cykel monterad av fackmän ger både dig som förälder och ditt barn trygghet att cykla säkert.

Slangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *