Tags   

Categories  Storleksguider

Bikefit – Sitt rätt på din racercykel

Att sitta rätt på sin cykel är A och O. Men behöver man verkligen lägga flera timmar och flera tusen kr på att gå till ett proffs i bikefitting? Mitt svar är NEJ, absolut inte, om du nu inte är ett proffs eller elitmotionär. Senaste åren har racercykling ökat  lavinartat och med detta har även bikefitting vuxit enormt.

sitt rätt på din cykel

Ska du köpa en racercykel ska du självklart köpa en som är i rätt ramhöjd för dig. Detta kan man enkelt mäta ut. Mät ditt grenmått, multiplicera med 0,657. Till exempel grenmått 85 cm ( 85 x 0,657 = 55,8) Nu finns det kanske inte exakt det måttet på en cykel. Vissa fabrikat har storlekarna 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62 cm. Vissa kan ha 53, 55, 57 cm osv. En del nämner sina storlekar i Small, Medium, Large. I detta exemplet skulle det passa med 55 cm eller 56 cm i ramhöjd, men även 54 cm kan fungera om du har en kortare överkropp. En lägre cykel är alltid lättare att justera och göra större än tvärtom.

Går du till en cykelaffär som säljer racercyklar så ska dom kunna hjälpa dig med detta om du är osäker. Kan dom inte hjälpa dig skulle jag rekommendera att gå till en annan cykelaffär.

Är du nybörjare eller glad motionär tycker jag att det räcker med att se till att du har rätt ramhöjd på din cykel. Sadelns höjd ska vara så att du har lätt böjt knä när du trampar ner. Framför allt är det viktigaste som motion att du sitter bekvämt på din racer. Lätt böjt knä och lätt böjda armar brukar vara en bra utgångspunkt, sedan kan du efterhand göra små justeringar själv.

Att gå  till en cykelaffär och göra en bikefit för flera hundra kronor eller kanske till och med tusenlappar gör inte en nybörjare eller motion till en bättre och snabbare cyklist.

 

 

Slangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *