Tags       

Categories  Köpa cykel guide

Damcykel – För vardaglig användning

En damcykel passar alldeles utmärkt för vardaglig cykling. Kanske cyklar du med barnen till och från skolan eller ner till mataffären. En standardcykel har normalt 3 till 7 växlar och har fotbroms. En vanlig damcykel ska vara praktisk att använda och bekväm att cykla med. Cyklingen ger dig vardaglig motion och spar både på din ekonomi och på miljön.

citydamDet finns många olika modeller av damcyklar. Utbudet varierar givetvis från butik till butik.  Innan du bestämmer dig för vilken damcykel du ska köpa så rekommenderar jag att du provcyklar. Du ska känna dig trygg på cykeln. Den ska kännas stadig och bekväm och uppfylla dina krav. Cyklar du mycket året runt så välj en cykel som har navgenerator. Navgeneratorn är en inbyggd dynamo i framnavet på cykeln som ger ström till lampan fram. Navgeneratorn är väldigt driftsäker och ger minimalt motstånd och funkar lika bra på sommaren som på vintern. Breda däck kan vara en fördel om du cyklar på lite sämre vägar som t.ex grusvägar eller kullerstenar. Sittställningen är oftast upprätt på en damcykel, men går ibland justeras med en justerbar styrstam.

Cykeln bör bara utrustad med ett rejält godkänt lås, men jag rekommenderar ändå att köpa till ett extra lås så du kan låsa fast din cykel i någon form av fast föremål så att cykeln inte kan lyftas iväg.

En damcykel kallas också ibland för mormorcykel, damtralla eller kärringhoj.

 

Slangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *