Tags    

Categories  Äga cykel tips

Lås fast din cykel på rätt sätt

Är du rädd om din cykel? Vill du att den ska stå kvar där du lämnade den? Då ska jag lära dig hur du låser din cykel på rätt sätt.

Kolla bilden, svårare än så är det inte.

låst crescent mot stolpeDu ska alltså låsa fast din cykel mot en stolpe eller dylikt så att tjuven inte kan lyfta iväg din cykel. Låset du ska använda ska vara av typen godkänt bygellås liknande de på bilden. Ramen och bakhjulet samt stolpen gör att det är väldigt lite utrymme inne i själva låsbygeln och detta gör det svårare för tjuven att bryta upp låset.

I Sverige sker ungefär 70 000 cykelstölder varje år. Ungefär 60% av dessa är cyklar som är låste med ett väldigt enkelt lås eller inte låsta  alls dvs tillfället gör tjuven. ca 20% är låsta med cykelns vanliga godkända lås, vilket gör det lätt för tjuven att lyfta iväg cykeln och i lugn och ro bryta upp låset hemma. I denna grupp är det t.ex missbrukare som stjäl cyklar för att sälja. Organiserade ligor utgör ca 15%. Dessa tjuvar har verktyg för att bryta upp de flesta låsen. De stjäl cyklar som dem vet har ett stort värde. Resten är beställningsjobb. Mot dessa går det nästan inte skydda sig. Dessa tjuvar kör vinkelslip mitt på dagen bland folk utan att bry sig.

 

Slangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *