Tags     

Categories  Köpa cykel guide

Mountainbike – Skogens konung

Mountainbike eller förkortat MTB är en robust cykel som passar bäst för cykling utanför asfalten. En MTB trivs bästa i skogen, på stigar och grusvägar.

Idag är den vanligaste hjulstorleken 29″. Men även 26″ och 27,5″ finns att välja på. För 5-10 år sedan var det uteslutande 26″ som gällde. Fördelen med större hjul är att det rullar snabbare och tar sig fram lättare över hinder och gropar. Mountainbiking har ökat mycket senaste åren tack vare bland annat CykelVasan. Ett MTB-lopp i fäder spår. Den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora.

Det finns väldigt många olika märken att välja mellan. Vilken som är bästa går inte att säga. Jag säger som alltid att provcykla så mycket du kan innan du köper. En del cyklar är mer “raceiga” än andra, dvs du sitter mer framåtlutad. Detta går förvisso korrigera med en kortare styrstam.

Precis som racercyklar är det olika ramhöjder även på mountainbikes. Vilken storlek som passar dig går också mäta upp. Formeln kommer senare. 🙂

MTB finns både som hardtail (endast dämpad framgaffel) eller heldämpade, alltså stötdämpare både bak och fram. Fördelen med en heldämpad cykel är att det ger en bättre komfort. Du sitter mer ner på sadeln när du cyklar. En hardtail är generel

cykelvasan 2012

lt en lite snabbare cykel och kostar lite mindre. Du kan få en riktigt bra hardtail för runt 10000 kr, medans en heldämpad kostar nästan det dubbla.

MTB cyklar är numera oftast utrustade med skivbromsar. Skivbromsar ger en bättre bromsverkan oavsett väderförhållande, medans fälgbromsar kan få en lite sämre bromsverkan när fälgen blir skitig, lerig och blöt. Skivbromsar finns både med wire (mekaniska) eller med olja (hydrauliska). Hydrauliska skivbromsar ger mindre underhåll än mekaniska. Mekaniska är lättare att meka med själv och en eventuell reparation kommer kosta mindre.

 

Slangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *