Tags    

Categories  Butiksguide

Vart ska jag köpa min cykel?

När du ska köpa mat går du förmodligen till mataffären. Behöver du klippa håret går du till frisören. Behöver du vård går du till sjukhuset. Vart går du när du ska köpa en cykel? Många skulle säga en cykelaffär, men idag kan du går till i stort sätt vilken sportaffär, mataffär eller varuhus som helst för att köpa en cykel.

Vad är skillnaden? 

Köper du en cykel i en cykelaffär får du hjälp av personal med stor kunskap om just cyklar. Här får du oftast bra service, personlig hjälp och du kan provcykla för att hitta en cykel som passar just dig. Köper du cykel på en stormarknad som kanske kostar hälften så mycket så får du just det, hälften så mycket kanske till och med ännu mindre. Ingen direkt kunskap om cyklar, får du provcykla ska du vara nöjd. Priset är lägre och kvaliteten densamma. I värsta fall får du cykeln i en låda och får montera den själv.

Man skulle kunna göra ett litet räkne-exempel. Tänk dig att du köper en bra kvalitetscykel för 5000 kr. Tar du hand om den, tvättar av den ibland, kanske samtidigt som du tvättar bilen, men absolut inte med högtryckstvätten, så kanske den håller i 10-15 år (förmodligen ännu längre). Vi säger 10 år. Dela 5000 kr på 10 år så säg att din cykel kostar 500 kr/år. Gör samma sak med en lågpriscykel som kanske kostar 2000 kr. I bästa fall så håller den i 3-4 år (troligtvis kortare). 2000 kr delat på 3 år blir 666 kr/år. Alltså blir en billigare cykel dyrare i längden.

Det lönar sig att köpa en kvalitetscykel som håller längre även om den kostar lite mer. Självklart kan det hända saker. Cyklar kan bli stulna, vandaliserade eller växer ditt barn ur cykeln. Alla har olika möjligheter ekonomisk och andra förutsättningar  kan påverka inköp av cykel.

Oavsett vart du köper din cykel så glöm inte kolla vilka garantier som gäller eller om du får några andra mervärden när du köper cykel. Exempel på mervärden kan vara:

  • Förlängd garanti
  • Fria servicar under några år
  • Livstids service
  • Öppet köp
  • Bytesrätt även om du använt cykeln
  • Personlig shopping
  • Avbetalning – räntefri

gammal cykelaffär

Slangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *